Simplex Header

Mi is az a Carpigiani?

Image 13 Image 13

A válasz egyszerű: A világ legjobb fagylaltgépe. A gép feltalálójáról, Bruto Carpigiani-ról kapta a nevét, akinek köszönhetjük a XX. század egyik legfontosabb találmányát.

Magyarországon sokan Carpigiani fagyinak ismerik a lágy fagyit, csavart fagyit. Pedig a Carpigiani név, maga a fagylaltgép márkája, Ez ugyanolyan, mint az USA-ban, Hoover-nek nevezik a porszívót vacuum cleaner helyett.

Mi miért Carpigiani gépeket használunk? Mert megbízható, mert finom fagyit csinál, mert az összes fagylaltgép közül a legjobb! Egyszerűen zseniális!

1944-ben a Carpigiani testvérek, Bruto és Poerio Carlo feltalálták a világ első önműködő fagylaltgépét (Autogelatiera). 1946-ban alapítottak egy céget, hogy az általuk létrehozott sikert tovább építsék. Innen kezdett a Carpigiani a hagyományos fagylalt, köznapi nyelven ”olasz fagylalt” piacán nőni, majd vezető gyártó lenni.

Carpigiani fagylaltgép mostanra megtalálható a világ minden táján, hogy terjessze az egész világon az olasz fagylalt kultúráját.

A ”Technológia egy édesebb világért” jelmondatával a gyár a tervezésre, és az új fagylaltgépek fejlesztésére összpontosít, amelyek híresek újításukról és működésükről.

A fagylalt (gelato) történetét mutatja be az olaszországi fagylaltmúzeum

Image 13

Bologna ékszerdobozra hasonlító belvárosától alig 20 perc autóútra található egy szürke kisváros, Anzola dell’ Emilia. 2012-ig sokan azt sem tudták, hogy a hely létezik, holott a Carpigiani cég 1946 óta itt gyártja a világ szinte minden pontján megtalálható híres fagylaltgépeit. Néhány évvel ezelőtt azonban úgy gondolták, hogy a fagylalt egyetemük mellett (mert, hogy itt ez is működik) megnyitják a fagylalt múzeumot is. http://www.gelatomuseum.com/it

Image 13

A kiállítás nemcsak a fagylaltkészítéshez használt gépeket mutatja be, hanem a fagylalt gasztronómiai történetét is. Elsősorban fotókra, illusztrációkra, gépekre és interaktív bemutatókra hagyatkoznak, ami persze nem jelenti azt, hogy fagylaltozás nélkül kellene elhagynunk a helyet. A múzeum húsz fagylaltgépet mutat be, közöttük a 19. században kézzel hajtott keverőktől a bolognai Otello Cattabriga 1927-ben működésbe helyezett motoros fagylaltgépéig. De láthatók a legmodernebb technológiával üzemeltetett gépek is.

A múzeum reflektorfényében természetesen egy fagylaltkészítő gép áll, amelyet 1938-ban használtak, s eredeti Carpigiani. Azért is büszkék rá, mert az egykori fejlesztésen, azóta sem kellett nagyon változtatni.

Image 13

Jeges időutazásra indulhatunk, ahol az első megállóhely az ókor, ahonnan eljutunk egészen napjainkig. A fagylaltipar a második világháború utáni olasz gazdasági talpra állásában is szerepet játszott, és ma is sikeres ágazatnak bizonyul.

Forrás:

- http://www.bulfoni.hu

- http://www.gelatomuseum.com/it

- http://www.gelatomuseum.com/it

- http://eletsoja.cafeblog.hu/2016/03/31/itt-a-tavasz-irany-a-fagyimuzeum/

- www.turizmusonline.hu

Image 13

Veresegyház

Image 19

Gyömrő

Image 19

Göd

Image 19

Újpalota

Image 19