A jégkása (olaszul granita) egy szicíliai édesség, amely az egész világon népszerűségnek örvend. Csupán víz, cukor és általában gyümölcspüré kombinációja, amit félig fagyva, kásává törve fogyasztunk – sokan italként, szívószállal, mások desszertként, fagylalt helyett. Legendák szerint a granita az eredeti fagylalt, amit Néró császár készíttetett az egyik hadjárata során. Akkoriban azonban még havat és jeget kevertek el mézzel, gyümölcspürével, alkohollal és mogyorókkal. Manapság természetesen a jégkása fagyasztókban készül – amely nagyon egyszerű (nincs szükség fagylaltgépre sem!) A szicíliai granita általában durvább, mint az általános granita, amely dara állagú, majdnem sorbet. A legnépszerűbb olasz ízek a citromos, mandarinos, kávés, mandulás és mentás. A granita passzol egy vegán diétába, hiszen nem tartalmaz se tojást, se tejterméket. Éppen ezért tejre, tojásra allergiásak is fogyaszthatják. Elkészítése: A jégkását elkészíthetjük akármilyen frissen préselt vagy készen vásárolt gyümölcsléből, gyümölcspüréből, smoothieből. Általában cukorsziruppal kombináljuk, de ízesíthetjük aprított mentával, darált diókkal, mogyorókkal, esszenciákkal is.
Forrás:
http://www.tutitippek.hu/